Onze visie

Palliatieve zorg is een benadering die de levenskwaliteit verbetert van de zorgvrager (en haar of zijn betrokkenen) voor wie genezing niet meer mogelijk is en de levensverwachting beperkt is. Elke zorgverlener draagt verantwoordelijkheid voor de invulling van deze zorg door de preventie en aanpak van lichamelijk, psychologisch, sociaal en spiritueel lijden. De keuzes van de geïnformeerde zorgvrager, die een vertaling zijn van persoonlijke waarden en wensen, vormen het fundamentele uitgangspunt.

Nieuwsberichten

Agenda


Wanneer
Wat
Omschrijving
03-10-2024
13.00u
Hartfalen, introductie in de nieuwe richtlijn

Griet Verhelst, equipe-arts van De Mantel, zal jullie introduceren in de nieuwe richtlijn van Hartfalen. 

Ze zal jullie meenemen in een casus die zowel de therapeutische als palliatieve fase omvat. Je zult kunnen ontdekken welke benadering en tools kunnen helpen van moment van de diagnose tot de laatste dagen. Je krijgt heel veel waardevolle informatie aangereikt.

Dit is een vorming voor de professionelen en mensen die zorgen voor cardiaal belaste patiënten.

Inschrijven voor 23 september 2024. Meer informatie kan je hier vinden.

 

24-10-2024
13.00u
Euthanasie bij psychisch lijden

In een tijd waar het thema euthanasie steeds prominenter aanwezig is in onze samenleving, is het essentieel om dit complexe en gevoelige onderwerp grondig te verkennen. In deze vorming nemen we de verschillende facetten van euthanasie bij psychisch lijden onder de loep.  Wanneer het gaat om psychisch lijden, wordt de besluitvorming nog ingewikkelder door de onzichtbare aard van het lijden en de diverse perspectieven op geestelijke gezondheid en levenskwaliteit.

Reakiro neemt ons mee op pad met als doel een holistische en evenwichtige kijk te bieden op dit thema en hun werking voor te stellen. We hopen jullie hiermee wat meer houvast te bieden om ook bij psychisch lijden het gesprek rond euthanasie te durven aangaan.

 Inschrijven voor 17 oktober 2024. Meer info vind je hier.

03-12-2024
13.00u
Nee, ik ga niet dood...

In  palliatieve zorg worden we al eens geconfronteerd met uitspraken als ‘En die persoon doet alsof er niets aan de hand is, terwijl iedereen weet dat het niet zo is…’.  Als dit voorvalt, hoe moeten we dat dan begrijpen ? Moeten we verandering brengen in die gedachten, of juist niet ? Wat is in zo’n situatie  eigenlijk goede zorg ? En wat doe je met de omgeving van de persoon, die dit gedrag vaak lastig vindt om te hanteren ? Zeker als er bijvoorbeeld kinderen betrokken zijn, die toch recht hebben op informatie ?

Walter Rombouts is van opleiding klinisch psycholoog. Hij is met dit onderwerp zeer vertrouwd vanuit zijn werk in het verleden met mensen en hun omgeving die zorg ontvingen  in de oncologie en de palliatieve zorg. Daarnaast is hij –als opleider in Perspectief- al 25 jaar aan de slag in opleiding van professionelen, lotgenoten en vrijwilligers in zorg.  De studienamiddag houdt een informatief stuk in, maar er is tijd voor interactie en overleg.

Inschrijven voor 26 november 2024. Meer info vind je hier.