Onze visie
Palliatieve zorg is een benadering die de levenskwaliteit verbetert van de zorgvrager (en haar of zijn betrokkenen) voor wie genezing niet meer mogelijk is en de levensverwachting beperkt is. Elke zorgverlener draagt verantwoordelijkheid voor de invulling van deze zorg door de preventie en aanpak van lichamelijk, psychologisch, sociaal en spiritueel lijden. De keuzes van de geïnformeerde zorgvrager, die een vertaling zijn van persoonlijke waarden en wensen, vormen het fundamentele uitgangspunt.
Welke stappen zet je vooraleer je vrijwilliger bij Heidehuis vzw kan worden?
1. Vul het kennismakingsformulier in: Kenningsmakingsformulier
2. Op basis van dit kennismakingsformulier volgt een kennismakingsgesprek. Indien dit gesprek voor jou en voor ons positief is, kan je de basisopleiding volgen.
3. De basisopleiding is vereist en duurt zes dagen. De belangrijkste thema’s van deze opleiding zijn.
4. Na de opleiding is er een kijkstage, waarbij je één of enkele keren meedraait op de drie verschillende settings van het palliatief netwerk (dagcentrum, thuiszorg en eenheid): dit geeft je de kans om een beeld te vormen en de praktijk te ondervinden.
5. Daarna kies je bij welke setting je je engagement wil opnemen. Er volgt een inwerkstage waarbij je een aantal keer (minimaal 2 keer) meeloopt met een ervaren vrijwilliger van deze setting.
6. In een feedbackgesprek krijgen en geven we feedback over de stagemomenten die je gelopen hebt op de gekozen setting.
7. Je start als vrijwilliger van Heidehuis vzw.
8. Eens je vrijwilliger bent bij Heidehuis vzw bent, neem je deel aan intervisies en vormingen, is er een jaarlijks opvolgingsgesprek voorzien,…
Heb je nog vragen? Neem contact op met Koen Bertrem, de vrijwilligerscoördinator: kbertrem@heidehuis.be of 050 40 61 54.